Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x

Aktualności

W Nowym Sączu zrobią zdrowe ciastka

17.02.2015

W Nowym Sączu zrobią zdrowe ciastka
Naukowcy z nowosądeckiej uczelni pracują nad recepturą ciastek, które będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Uczelnia dostała na to pieniądze od ministra nauki. W projekcie bierze udział uczeń Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Starym Sączu.

„Innowacyjne ciasteczka owsiane o prozdrowotnych właściwościach” tak brzmi pełna nazwa projektu, na który naukowcy z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nowym Sączu dostali grant w ramach Uniwersytetu Młodych Wynalazców.

UMW to nowy pomysł resortu szkolnictwa wyższego na popularyzację nauki wśród uczniów. Ma on wzmocnić współpracę między szkołami i uczelniami. W ramach programu uczniowie i ich nauczyciele mają m.in. prowadzić wspólnie z kadrą akademicką projekty naukowe, korzystać z bibliotek uniwersyteckich oraz laboratoriów. Pod okiem profesorów młodzież stworzy wynalazki, wykona doświadczenia, a na koniec przygotuje publikacje naukowe.

Budżet tegorocznej edycji programu to 2 mln zł. Pieniędzmi podzieliło się 40 wybranych w konkursie jednostek naukowych, m.in. Uniwersytet Jagielloński, Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie, Akademia Górniczo-Hutnicza i Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu. Każda z uczelni mogła dostać maksymalnie 50 tys. zł. I właśnie tyle otrzymała nowosądecka szkoła na wypiek ciastek.

To chyba najoryginalniejszy z nagrodzonych projektów. Młodzi naukowcy na UJ będą np. szukać „pozytywnych miejsc pamięci europejskiej”, ci z UP zrealizują projekt o nazwie „Żołnierze Niezłomni” Ziemi Olkuskiej – historia i pamięć, a na AGH będą badać „mechanizm sterowania dostępem do kanału sieciowego dla węzłów mobilnych sieci Internet of Things”.

Na czym będzie polegała innowacyjność ciastek powstających w laboratoriach PWSZ? – Między innymi na obniżeniu w ich składzie zawartości szkodliwego utwardzonego tłuszczu roślinnego, a zamiast tego na wykorzystaniu zdrowego tłuszczu zawartego w mące owsianej. W ciastkach będzie też mniej cukru niż tradycyjnie w tego typu wypiekach, bo nie będą one zawierały specjalnych dodatków cukierniczych – tłumaczy dr inż. Karina Janisz, zastępca dyrektora Instytutu Technicznego PWSZ w Nowym Sączu.

„Innowacyjna” – jak zapewnia przedstawicielka uczelni - ma być również masa służąca do przełożenia tych kruchych ciasteczek. Będzie to krem budyniowy zagęszczony preparatem z błonnika owsianego, który również ma prozdrowotne właściwości.

Ciastka będą nie tylko innowacyjne, ale również zdrowe. A to dlatego, że będzie w nich dużo owsa i przetworów owsianych, które są istotnym źródłem białek, tłuszczów, błonnika oraz związków mineralnych i witamin. Choć w sklepach jest obecnie mnóstwo produktów owsianych, to jednak – jak zauważają nowosądeccy naukowcy - nie ma takiego, w którym producent do wypieku wykorzystywałby mąkę i tłuszcz owsiany. – Dostępne produkty owsiane zawierają zwykle margarynę i są zrobione z płatków lub otrębów, a to nie zawsze smakuje dzieciom – podkreśla Anna Mikulec, koordynatorka projektu.

Tymczasem plan jest taki, by „naukowe ciastka” stanowiły zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodyczy, którymi zajadają się najmłodsi. - Obecnie co czwarty młody człowiek ma problemy z nadwagą, a nasze ciastka mają być nie tylko zdrowe i niskokaloryczne, ale także smaczne, bo przekładane kremem. Mamy nadzieję, że dzieci je pokochają – dodaje Anna Mikulec.

Michał Janczak, uczeń II klasy Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Starym Sączu, który wspólnie z naukowcami pracuje nad recepturą, nie ma wątpliwości, że ciastka będą przepyszne. – Ja sam bardzo lubię eksperymentować ze zdrowymi i naturalnymi produktami. Robię na przykład ciasta z mąki orkiszowej i używam wyłącznie naturalnych barwników – mówi Michał, który w przyszłości chce zostać cukiernikiem.

Jako jedyny ze szkoły uczestniczy w projekcie wspólnie z naukowcami z nowosądeckiej uczelni. – Został wybrany z uwagi na świetne wyniki w nauce. Gastronomia to jego prawdziwa pasja – zapewnia Anna Mikulec.

Na razie naukowcy nie chcą zdradzić szczegółów receptury. Wyniki badań, w tym przede wszystkim przepis na ciastka, zostaną zebrane w formie publikacji naukowej oraz zaprezentowane na konferencji naukowej.

Pierwsze ciastka mają być gotowe do degustacji już w kwietniu, ale ich prawdziwa inauguracja zaplanowana jest na maj, w czasie organizowanego przez uczelnię Festiwalu Nauki. Niewykluczone też, że wypiek trafi do masowej produkcji, a jego receptura zostanie opatentowana.

Anna Kolet-Iciek

Dodaj komentarz

Newsletter

Chcesz wiedzieć więcej? Zapisz się na newsletter.

RANKINGI szkół

Ranking krakowskich szkół podstawowych 2022

RANKINGI szkół

Ranking warszawskich szkół podstawowych 2022

Szkoły podstawowe

Te krakowskie szkoły wypadły najlepiej na egzaminie z matematyki 2022

Szkoły podstawowe

Te krakowskie szkoły wypadły najlepiej na egzaminie z j. angielskiego 2022

Ukraińscy uczniowie w Polsce

Baza darmowych materiałów dla uczniów z Ukrainy i polskich nauczycieli

Newsletter

Chcesz wiedzieć więcej? Zapisz się na newsletter.

  • najczęściej
    czytane
  • najczęściej
    komentowane

made in osostudio