Danie dla 4 osób
pierś z kurczaka
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 chili
1 ząbek czosnku
15 dkg makaronu chińskiego(może być nawet 20 dkg)
papryka czerwona
papryka zielona
papryka zółta
por
5 dkg kapusty pekińskiej
10 małych pieczarek
Zaczynamy od zamarynowania mięsa, cieniutko pokrojone kawałki przesypujemy mąką kukurydzianą i zalewamy sosem sojowym. Dodajemy tez pokrojone chili, można dodać całe, ale to zależy od was. Mięso na pół godziny wstawiamy do lodówki. W tym czasie gotujemy makaron w lekko posolonej wodzie, jakieś 3 minuty. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Kroimy umyte warzywa w słupki, pora w plasterki, pieczarki tylko przekrawamy na pół.
Wlewamy do mocno nagrzanego woka olej, po chwili wrzucamy czosnek (tylko zmiażdżony), następnie wrzucamy mięso, dorzucamy pieczarki. Kiedy mięso się obsmaży (mąka kukurydziana sprawi, że będzie soczyste) dorzucamy warzywa i wszystko mieszamy. Smażymy tak ok.5 min. Dorzucamy ugotowany makaron, doprawiamy solą, pieprzem i chili (w proszku). Po 4 minutach danie jest gotowe.
Tak, jak pisałam wcześniej możecie wrzucić do woka wszystko co wam się podoba, może to być imbir, pędy bambusa, kiełki soi, cukinia. Ja najczęściej wykorzystuję wszystko to co pozostało w lodówce z innych przygotowywanych potraw. W ten sposób nic się nie marnuje.