Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x

Co dziś na obiad?

Paprykando alias ratatuji.

Paprykando alias ratatuji.

Jestem wielbicielem wszelkich paprykowo -cukiniowo- bakłażanowych wariacji. Ale tak na ostro i na serio. Bez zasmażek, bez fixów. Jeżeli podbijam smak to pastą węgierską typu ajvar. Istnieje jeszcze jedna pasta z pieczonych papryk i pomidorów. I tak dokładnie się w naszym języku nazywa "Pasta z pieczonej czerwonej papryki i pomidorów". Jest grecka i niebywale podbija smak. Szukajcie, a znajdziecie. 
2 laski dobrej kiełbaski
2 papryki czerwone
2 papryki zielone
2 papryki zółte
1 cukinia
1 bakłażan
4 pomidory(mogą być z puszki)
1 cebula
1 łyżka pasty paprykowej Ajvar
1 łyżka pasty z pieczonej papryki i pomidorów
Pół łyżeczki(można więcej) papryki ostrej, pieprz, sól,
 
Warzywa myjemy, z papryk usuwamy gniazda nasienne. Cukinie, bakłażana kroimy wzdłuż, następnie na półplasterki. Cebulę obieramy, kroimy na piórka. Papryki kroimy na paski, takie nie za długie. Kiełbasę na plasterki.

W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy kiełbasę.
Mieszamy, następnie dorzucamy papryki, cukinie, bakłażany, pomidory( jeżeli macie świeże wystarczy zetrzeć je na tarce do warzyw, nie obierajcie ich same się obiorą podczas ścierania) obydwie pasty paprykowe oraz paprykę w proszku.

Mieszamy....mieszamy.

Zamykamy rondel pokrywką, zmniejszamy gaz.

I czekamy...czekamy.

Co jakiś czas mieszamy.
Dusimy to jakieś 20-30 min. Na koniec możecie posolić i popieprzyć (solidnie) do smaku. Podajemy z chlebem, na opieczonych kromkach chleba, co tam komu pasuje. Esencja jesieni.

Jeżeli zostały nam całe ziemniaki z dnia poprzedniego, możemy wkroić ich plasterki do paprykanda. Wtedy zamienia się ono w ratatuji. Więc macie dwa wyjścia albo ugotować paprykando albo błysnąć ratatujem.
RANKINGI szkół

Ranking krakowskich szkół podstawowych 2022

RANKINGI szkół

Ranking warszawskich szkół podstawowych 2022

Szkoły podstawowe

Te krakowskie szkoły wypadły najlepiej na egzaminie z matematyki 2022

Szkoły podstawowe

Te krakowskie szkoły wypadły najlepiej na egzaminie z j. angielskiego 2022

Ukraińscy uczniowie w Polsce

Baza darmowych materiałów dla uczniów z Ukrainy i polskich nauczycieli

Newsletter

Chcesz wiedzieć więcej? Zapisz się na newsletter.

  • najczęściej
    czytane
  • najczęściej
    komentowane

made in osostudio