Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x

Co dziś na obiad?

Zupa krem z selera z włoskim chlebem.

Zupa krem z selera z włoskim chlebem.

Niezwykle proste i zdrowe danie, wydaje się nawet banalne, ale przez dodatek własnoręcznie przygotowanego chleba zmienia się w potrawę niezwykłą. Pokochają was za nie 
Zupa
30 g masła
1 cebula
5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
0,5 kg pokrojonego selera
1,5 l bulionu lub ciepłej wody
170 ml mleka
60 ml śmietanki kremówki
150 g uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz, 
posiekana zielona pietruszka
 
Chleb
450 g mąki
łyżeczka soli
łyżeczka sody
400 ml maślanki
oliwa z oliwek
gruba sól morska
 
 
W garnku z grubym dnem topimy masło, wrzucamy drobno posiekana cebulę i ziemniaki. Mieszamy, solimy, pieprzymy. Przykrywamy szczelnie pokrywką, dobrze jest pod pokrywkę włożyć kawałek pergaminu. Zapobiegnie to zbyt szybkiemu odparowaniu i ziemniaki się nie przypalą.
Dusimy na małym ogniu ok.10 min.
Po 10 min. dodajemy posiekany seler, bulion. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie, miksujemy blenderem na gładko, dodajemy mleko, śmietankę, doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy posypaną orzechami i pietruszką.
 
Kiedy zupa się dusi możemy przygotować chleb. Mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy maślankę i mieszamy ręką aż powstanie miękkie ciasto, nie zagniatamy ciasta, tylko mieszamy. Wykładamy na posmarowaną oliwą blachę (ja wyłożyłam ciasto na papier do pieczenia, bez smarowania oliwą) i rękami formujemy placek, trochę jak na pizzę. Nie za cienki nie za gruby. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st., po 10 min. zmniejszamy temperaturę do 200 st. i pieczemy jeszcze 8-12 minut. Do chrupiącej i złocistej skórki. 
Kroimy na dowolne kawałki i podajemy razem z zupą, najlepiej jest wrzucać kawałki chleba do zupy. 
Sycący i pyszny posiłek w nie dłużej niż 30 min.
RANKINGI szkół

Ranking krakowskich szkół podstawowych 2022

RANKINGI szkół

Ranking warszawskich szkół podstawowych 2022

Szkoły podstawowe

Te krakowskie szkoły wypadły najlepiej na egzaminie z matematyki 2022

Szkoły podstawowe

Te krakowskie szkoły wypadły najlepiej na egzaminie z j. angielskiego 2022

Ukraińscy uczniowie w Polsce

Baza darmowych materiałów dla uczniów z Ukrainy i polskich nauczycieli

Newsletter

Chcesz wiedzieć więcej? Zapisz się na newsletter.

  • najczęściej
    czytane
  • najczęściej
    komentowane

made in osostudio